PRIVACY POLICY

 

Our Pledge

 

1. We are committed to safeguarding your privacy and ensuring that your personal data is protected. We therefore make sure that our policies and practices in relation to personal data comply with the requirements of the Personal Data Protection Act 2010 (the “Act”) under the laws of Malaysia.

 

Privacy Policy

 

2. This privacy policy applies to www.watsons.com.my (“the Site”) and to personal data collected about you by Watsons (“we”, “us” or “our”). Watsons is a member of the A. S. Watson group of companies (“ASW Group”). By using the Site, you are agreeing to the terms of this privacy policy. If you do not agree with any term of this policy, please do not use the Site.

 

Please note that this Privacy Policy may be amended from time to time by posting the updated version here on the Site. You are advised to check it on a regular basis.

 

Collection of Personally Identifiable Information

 

3. When you visit the Site, we will record your visit only and will not collect any personally identifiable information (i.e. information that is about you and identifies you) from you unless otherwise stated. We use cookies and similar technologies to collect data about your use of the Site. For your information, Cookies are small computer files that can be stored on your computer for the purposes of obtaining configuration information and analysing your browsing habits. They can save you from registering again when re-visiting a web site and are commonly used to track your preferences in relation to the subject matter of the website. You may refuse to accept Cookies (by modifying the relevant Internet options or browsing preferences of your computer system), but if you do so you may not be able to utilize or activate certain available functions on our Site.

 

Types of Personally Identifiable Information Collected

 

4. At times, you may be asked to provide your personally identifiable information (“Personal Data”) including, but not limited to, your name, gender, age, telephone number, fax number, home address, email address, credit card information, bank account number, education level, occupation, household income, interests and favourite activities, etc. in order to enjoy the service we offer.  Specific purposes for which your Personal Data may be used are set out in our Personal Information Collection Statement under section 6 below, including the use of Personal Data for direct marketing.

 

Security

 

5. All personal data you provide to us is secured on our website with restricted access by authorized personnel only. We maintain appropriate administrative, technical and physical safeguards to protect the personal data you provide to us against accidental, unlawful or unauthorised destruction, loss, alteration, access, disclosure or use and other unlawful forms of processing.

 

The Site may contain hyperlinks to other websites provided by third parties. We do not control these third party websites or any of the content contained on those websites. Once you have left our website, we cannot be responsible for the protection and privacy of any information which you provide. You should exercise caution and look at the privacy statement for the website you visit.

 

Enquiries

 

6. Should you have any enquiries concerning our Privacy Policy, please feel free to contact our Customer Services Manager.

 

The address is as follows:
Email Address: mywatsons@watsons.com.my
For enquiries, please contact Watsons Customer Hotline 1300 880 847

 

Personal Information Collection Statement (“PICS”)

 

7.1. As a Watsons customer, it may be necessary for you to provide us with your Personal Data when you apply to us and / or continue to subscribe with us for a service and / or product ("Services"). If your Personal Data is incomplete or incorrect, we may not be able to provide or continue to provide the Services to you.

 

7.2. We shall keep your Personal Data confidential at all times. Our policies and practices with respect to the collection, use, retention, disclosure, transfer, security and access of Personal Data will be in accordance with the laws of Malaysia and are as set out in this PICS.

 

7.3. In this PICS, the following terms shall have the following meaning:

•  "Our affiliates" -
means companies within CK Hutchison Holdings Limited, which operate Retail Goods or Services business.

•  "Our subsidiaries" -
means all the retail and manufacturing divisions operating under A. S. Watson Group offering goods or services to consumers, including health & beauty products, food and groceries, water and beverages, wine and electronics and electrical appliances.

•  "Retail Goods or Services" -
means sales of goods or provision of services in relation to any of the following (whether through physical or online channels): food & beverages, restaurants, catering, groceries and household products, general merchandise, health & beauty, pharmaceutical products, fragrance & cosmetics, wine and liquor, cigarette and cigar, stationery, books and paper products, confectionary & toys, clothing, shoes, baby products, pets products, fashion accessories, bags & luggage, jewellery, watches, furniture, plants and accessories, sports & leisure equipment, phones & mobile devices, electronics & electrical appliances, computer software and games, fuel, motor vehicle service.

 

7.4. You agree that all the Personal Data provided by you to us may be used and retained by us for the following purposes and for other purposes as may be agreed between you and us or required by law from time to time:

•  providing the Services;

•  analyzing, verifying and / or checking your credit, payment and / or status in relation to the provision of the Services;

•  processing any payment instructions, direct debit facilities and / or credit facilities requested by you;

•  enabling the daily operation of your account and / or the collection of amounts outstanding in your account in relation to the Services;

•  carrying out data sorting and analysis to enable us to better understand your characteristics and buying behavior and to provide other services better tailored to your needs, and to assist us in selecting goods and services that are likely to be of interest to you;

•  providing you with regular communications from us with details of the Services and its benefits;

•  the normal management, operation and maintenance of the performance of the Services;

•  research for service improvement and designing new, or improving existing, Services provided by us, our subsidiaries or our affiliates to you;

•  investigation of complaints, and suspected suspicious transactions;

•  prevention or detection of crime;

•  disclosure as required by law;

•  aggregated behavioral analysis.

 

7.5. We would also like to use your Personal Data (including your name, telephone number, address and email address and other information provided to us when you register) for direct marketing to you (whether by post, email, phone, SMS or the like) in relation to:

a. offers and promotions from us;

b. offers and promotions offered by our subsidiaries and our affiliates;

c. offers and promotions from other companies within CK Hutchison Holdings Limited, in relation to telecommunication goods and/or services, e-commerce services, insurance products and services, hotel and tourism services and real property and related services;

d. other offers and promotions from the third party merchants that we cooperate with to provide benefits to our customers in relation to the following types of products or services:

•  Retail Goods or Services (as defined above);

•  Financial, insurance, banking and credit cards;

•  Transportation, travel and accommodation;

•  Sports, leisure, recreation and entertainment;

•  Telecommunications products and services;

•  E-commerce (including trading and payment platforms and online auctions)

 

Please note that we cannot so use your Personal Data unless we have received your consent.

 

7.6. We may disclose and transfer (whether in Malaysia or abroad) to our agents or contractors under a duty of confidentiality to us who provide administrative, data processing, research and marketing, distribution, telecommunications, professional or other similar services to us and to any of our actual or proposed assignees or transferees of our rights with respect to you in connection with a merger, sale or transfer (whether of assets or shares), to use, hold, process or retain such Personal Data for the purposes mentioned in paragraphs 7.4 and 7.5 above on our behalf.

 

7.7. You have the right to:

a. check whether we hold any of your Personal Data;

b. access your Personal Data held by us;

c. ask us to correct or update any Personal Data which is inaccurate;

d. ascertain our policies and practices (from time to time) in relation to Personal Data;

e. opt out from receiving direct marketing materials from us at any time;

f. subject to paragraph 7.1 above, limit our processing of your Personal Data.

 

7.8. Any requests in relation to the above shall be in writing (sent by post or email) and addressed to:

 

Email Address: mywatsons@watsons.com.my
For enquiries, please contact Watsons Customer Hotline 1300 880 847

 

7.9. In accordance with the Act, we have the right to charge you a reasonable fee for the processing of any Personal Data access request.

 

7.10.Nothing in this PICS shall limit your rights under the Act.

 

 

DASAR PRIVASI

 

Ikrar kami

 

1.   Kami komited untuk melindungi privasi anda dan memastikan bahawa data peribadi anda dilindungi. Oleh itu, kami memastikan dasar dan amalan kami berhubung dengan data peribadi mematuhi kehendak Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 ("Akta") di bawah undang-undang Malaysia.

 

Dasar Privasi

2.   Dasar privasi ini terpakai kepada www.watsons.com.my ("laman sesawang") dan kepada data peribadi mengenai anda yang dikumpulkan oleh Watsons ("kami"). Watsons ialah ahli kumpulan syarikat AS Watson ("Kumpulan ASW"). Dengan menggunakan laman sesawang ini, anda bersetuju dengan syarat dasar privasi ini. Jika anda tidak bersetuju dengan sebarang terma dasar ini, jangan gunakan laman sesawang ini.

 

Sila ambil perhatian bahawa Dasar Privasi ini mungkin dipinda dari semasa ke semasa dengan menyiarkan versi terkini di laman sesawang ini. Anda dinasihatkan untuk meneliti Dasar Privasi ini secara berkala. 

 

Pengumpulan Maklumat Pengenalan Peribadi

  3.   Apabila anda melawat laman sesawang ini, kami akan merekodkan kunjungan anda sahaja dan tidak akan mengumpulkan apa-apa maklumat peribadi yang boleh dikenal pasti (iaitu maklumat yang berkenaan dengan pengenalan anda) daripada anda melainkan dinyatakan sebaliknya. Kami menggunakan “cookies” dan teknologi yang seumpama untuk mengumpul data mengenai penggunaan anda terhadap laman sesawang ini. Untuk makluman anda, cookies ialah fail komputer kecil yang boleh disimpan di komputer anda untuk mendapatkan maklumat konfigurasi dan menganalisis tabiat anda melayari laman tersebut. Dengan adanya “cookies” anda tidak perlu mendaftar sekali lagi semasa melawat semula laman sesawang dan biasanya digunakan untuk mengesan pilihan anda berhubung dengan tajuk dalam laman sesawang. Anda boleh menolak untuk menerima “cookies (dengan mengubah pilihan Internet yang berkaitan atau pilihan melayari laman pada sistem komputer anda); tetapi jika anda berbuat demikian, anda mungkin tidak dapat menggunakan atau mengaktifkan fungsi yang tersedia di laman sesawang kami.

 

Jenis Maklumat Pengenalan Peribadi Dikumpul

  4.   Dari semasa ke semasa, anda mungkin diminta memberikan maklumat peribadi anda ("Data Peribadi") termasuk, tetapi tidak terhad kepada, nama, jantina, umur, nombor telefon, nombor faks, alamat rumah, alamat e-mel, maklumat kad kredit, nombor akaun, tahap pendidikan, pekerjaan, pendapatan isi rumah, minat dan aktiviti kegemaran, dan sebagainya untuk menikmati perkhidmatan yang kami tawarkan. Tujuan khusus data peribadi anda yang mungkin digunakan telah dinyatakan dalam Pernyataan Pengumpulan Maklumat Peribadi kami di bawah fasal 6 di bawah, termasuk penggunaan Data Peribadi untuk pemasaran langsung.

 

Keselamatan

  5.   Semua data peribadi yang anda berikan kepada kami adalah selamat dalam laman sesawang kami dengan akses terhad oleh kakitangan yang diberi kuasa sahaja. Kami mengekalkan perlindungan dari aspek pentadbiran, teknikal dan fizikal yang sesuai terhadap kemusnahan, kehilangan, pindaan, akses, pendedahan atau penggunaan yang tidak disengajakan, menyalahi undang-undang atau tidak sah dan bentuk pemprosesan yang menyalahi undang-undang untuk melindungi data peribadi yang anda berikan kepada kami.

 

Laman sesawang ini mungkin mengandungi pautan ke laman sesawang lain yang disediakan oleh pihak ketiga. Kami tidak mengawal laman sesawang pihak ketiga atau mana-mana kandungan yang terdapat dalam laman sesawang tersebut. Sebaik sahaja anda meninggalkan laman sesawang kami, kami tidak bertanggungjawab terhadap perlindungan dan privasi sebarang maklumat yang anda berikan. Anda harus berhati-hati dan membaca kenyataan privasi untuk laman sesawang yang anda lawati.

 

Pertanyaan

  6.   Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai Dasar Privasi kami, sila hubungi Pengurus Perkhidmatan Pelanggan kami. Alamatnya adalah seperti yang berikut:  Alamat e-mel: mywatsons@watsons.com.my . Untuk pertanyaan, sila hubungi Talian Khidmat Pelanggan Watsons  melalui 1300 880 847.

 

Pernyataan Pengumpulan Maklumat Peribadi ("PICS")

7.1.   Sebagai pelanggan Watsons , anda mungkin perlu memberikan Data Peribadi anda apabila anda membuat permohonan kepada kami dan/atau terus melanggani perkhidmatan kami dan/atau produk kami ("Perkhidmatan"). Jika Data Peribadi anda tidak lengkap atau salah, kami mungkin tidak dapat menyediakan atau terus menyediakan Perkhidmatan itu kepada anda.

 

7.2.   Kami akan merahsiakan Data Peribadi anda pada setiap masa. Dasar dan amalan kami berkenaan dengan pengumpulan, penggunaan, pengekalan, pendedahan, pemindahan, keselamatan dan akses Data Peribadi akan mengikut undang-undang Malaysia dan seperti yang ditetapkan dalam PICS ini.

 

7.3.   Dalam PICS ini, istilah berikut mempunyai maksud berikut:

    "Ahli Gabungan kami" - bermaksud syarikat dalam CK Hutchison Holdings Limited, yang mengendalikan perniagaan Barangan Runcit atau Perkhidmatan.

    "Anak syarikat kami" - bermaksud semua bahagian runcit dan pembuatan yang beroperasi di bawah Kumpulan AS Watson yang menawarkan barangan atau perkhidmatan kepada pengguna, termasuk produk kesihatan dan kecantikan, makanan dan barangan runcit, air dan minuman, wain serta peralatan elektronik dan elektrik.

    "Barangan atau Perkhidmatan Runcit" - bermaksud jualan barangan atau perkhidmatan yang berkaitan dengan mana-mana yang berikut (sama ada melalui saluran fizikal atau dalam talian): makanan dan minuman, restoran, katering, barangan runcit dan barangan isi rumah, barangan am, kesihatan dan kecantikan, produk farmaseutikal, barangan wangian dan kosmetik, wain dan minuman keras, rokok dan cerut, alat tulis, buku dan produk kertas, konfeksi dan mainan, pakaian, kasut, produk bayi, produk haiwan peliharaan, aksesori pakaian, beg dan bagasi, barang kemas, jam tangan, perabot, tumbuhan dan aksesori, peralatan sukan dan santai, telefon dan peranti mudah alih, peralatan elektronik dan elektrik, perisian dan permainan komputer, bahan api, perkhidmatan kenderaan bermotor.

 

7.4.   Anda bersetuju bahawa semua Data Peribadi yang anda berikan kepada kami boleh digunakan dan kami kekalkan untuk tujuan berikut dan untuk maksud lain sebagaimana yang dipersetujui bersama atau yang dikehendaki oleh undang-undang dari semasa ke semasa:

    menyediakan Perkhidmatan;

    menganalisis, mengesahkan dan/atau menyemak kredit, pembayaran dan/atau  status anda berkaitan dengan penyediaan Perkhidmatan;

    memproses sebarang arahan pembayaran, kemudahan debit langsung dan/atau  kemudahan kredit yang anda minta;

    membolehkan operasi harian akaun anda dan/atau  pungutan jumlah yang belum dijelaskan dalam akaun anda berhubung dengan Perkhidmatan;

    menjalankan pengasingan dan analisis data untuk membolehkan kami memahami ciri-ciri pembelian anda dengan lebih baik dan menyediakan perkhidmatan lain yang lebih baik yang disesuaikan dengan keperluan anda, dan membantu kami dalam memilih barangan dan perkhidmatan yang mungkin menarik minat anda;

    sentiasa memaklumkan butiran Perkhidmatan dan manfaatnya kepada anda;

    pengurusan, operasi dan penyelenggaraan yang biasa tentang pelaksanaan Perkhidmatan;

    penyelidikan untuk penambahbaikan perkhidmatan dan reka bentuk baharu, atau menambah baik perkhidmatan yang sedia ada, yang kami sediakan untuk anda, atau daripada anak syarikat kami atau ahli gabungan kami;

    penyiasatan aduan, dan transaksi yang disyaki mencurigakan;

    pencegahan atau pengesanan jenayah;

    pendedahan seperti yang dikehendaki oleh undang-undang;

     analisis tingkah laku beragregat .

 

7.5.   Kami juga ingin menggunakan Data Peribadi anda (termasuk nama, nombor telefon, alamat dan alamat e-mel dan maklumat lain yang diberikan kepada kami semasa mendaftar) untuk pemasaran langsung kepada anda (sama ada melalui pos, e-mel, telefon, SMS atau seumpamanya) berhubung dengan:

a .   tawaran dan promosi daripada kami;

b .   tawaran dan promosi yang ditawarkan oleh anak-anak syarikat dan ahli gabungan kami;

c.   tawaran dan promosi daripada syarikat lain dalam CK Hutchison Holdings Limited, berhubung dengan barangan telekomunikasi dan/atau perkhidmatan, perkhidmatan e-dagang, produk dan perkhidmatan insurans, perkhidmatan hotel,  pelancongan dan hartanah serta perkhidmatan yang berkaitan;

d .   tawaran dan promosi lain daripada peniaga pihak ketiga yang kami bekerjasama untuk memberikan faedah kepada pelanggan kami berhubung dengan jenis produk atau perkhidmatan berikut:

    Barangan atau Perkhidmatan Runcit (seperti yang ditakrifkan di atas);

    Kewangan, insurans, perbankan dan kad kredit;

    Pengangkutan, perjalanan dan penginapan;

    Sukan, aktiviti senggang, rekreasi dan hiburan;

    Produk dan perkhidmatan telekomunikasi;

    E- dagang (termasuk platform dagangan dan pembayaran serta lelongan atas talian)

 

Sila ambil perhatian bahawa kami tidak boleh menggunakan Data Peribadi anda melainkan kami telah menerima persetujuan anda.

 

7.6.   Kami boleh mendedahkan dan memindahkan (sama ada di Malaysia atau di luar negara) kepada ejen atau kontraktor kami, yang di bawah tanggungjawab kerahsiaan kepada kami, menyediakan perkhidmatan pentadbiran, pemprosesan data, penyelidikan dan pemasaran, pengedaran, telekomunikasi, profesional atau perkhidmatan lain yang seumpama kepada kami dan kepada mana-mana pemegang serah hak sebenar atau yang kami cadangkan atau penerima pindahan hak kami berhubung dengan anda yang berkaitan dengan penggabungan, penjualan atau pemindahan (sama ada aset atau saham), untuk menggunakan, memegang, memproses atau mengekalkan Data Peribadi tersebut bagi maksud yang disebut dalam perenggan 7.4 dan 7.5 di atas bagi pihak kami.

 

7.7.   Anda mempunyai hak untuk:

a .   menyemak sama ada kami memegang mana-mana Data Peribadi anda;

b .   mengakses Data Peribadi anda yang kami pegang;

c .   meminta kami membetulkan atau mengemaskinikan mana-mana Data Peribadi yang tidak tepat;

d .   memastikan dasar dan amalan kami (dari semasa ke semasa) berhubung dengan Data Peribadi;

e .   memilih untuk tidak menerima bahan pemasaran terus daripada kami pada bila-bila masa;

f .   tertakluk pada fasal 7.1 di atas, mengehadkan pemprosesan Data Peribadi anda.

 

7.8.   Sebarang permintaan berhubung dengan perkara di atas hendaklah dikemukakan secara bertulis (dihantar melalui pos atau e-mel) dan dialamatkan kepada:

 

Alamat e-mel: mywatsons@watsons.com.my 
Untuk pertanyaan, sila hubungi Talian Khidmat Pelanggan Watsons melalui  1300 880 847

 

7.9.   Selaras dengan Akta, kami berhak mengenakan bayaran yang munasabah untuk memproses sebarang permintaan akses kepada Data Peribadi.

 

7.10. Tiada sebarang perkara dalam PICS ini akan mengehadkan hak anda di bawah Akta.

SAMBUNGAN DENGAN AS  

GET UPDATES TERKINI KAMI

NOTIS MENGENAI PENAFIAN, HAK CIPTA DAN PEMBATASAN LIABILITI

 

Permohonan

1. Notis ini digunakan pakai untuk:

      penggunaan laman http://www.watsons.com.my;

      semua maklumat yang disimpan atau boleh diterima menerusi pelayan atau mana-mana 
       pelayan
Watsons yang lain ("Maklumat"); dan

      apa-apa barang atau perkhidmatan yang ditawarkan, yang anda (“Pengguna”) akses atau 

       peroleh melalui www.watsons.com.my atau kedai runcit Watsons ( secara bersama
       disebut "Watsons").

 

Notis ini mengehadkan liabiliti Watson's Personal Care Stores Sdn. Bhd. dan syarikat bersekutu, anak syarikat, pekerja, ejen, kontraktor dan mana-mana penyedia maklumat pihak ketiga (secara bersama disebut "AS Watson") berhubung dengan apa-apa penggunaan, maklumat, barangan dan perkhidmatan sedemikian.

 

Hak Cipta

 

2.   Maklumat ini boleh dilindungi di bawah undang-undang dan hak harta intelek (termasuk tanpa batasan undang-undang yang melindungi hak cipta). Jika Pengguna memuat turun, menyalin, menghantar, menerbitkan, menyimpan atau menggunakan maklumat tanpa persetujuan pemilik hak tersebut, Pengguna mungkin melanggar undang-undang atau hak tersebut. Pengguna bertanggungjawab untuk menentukan sama ada sebarang pelanggaran tersebut ("Pelanggaran Hak Cipta") akan berlaku.

 

Penafian Umum

3.   AS Watson secara nyata menafikan sebarang tanggungjawab, perwakilan atau jaminan:

    berhubung dengan kualiti, operasi, penggunaan, ketepatan atau ketepatan masa, atau kesesuaian atau bagi apa-apa maksud, menggunakan laman http://www.watsons.com.my atau Maklumat;

    berhubung dengan apa-apa barang atau perkhidmatan yang diakses, ditawarkan atau diperoleh melalui laman http://www.watsons.com.my atau melalui cawangan kedai Watsons atau menurut Maklumat;

    bahawa sebarang akses kepada laman www.watsonsasia.com atau Maklumat tidak akan terganggu atau bebas daripada kesalahan atau bahawa Maklumat tidak mengandungi sebarang virus, atau ciri-ciri yang mencemarkan atau merosakkan;

    bahawa Maklumat tidak akan menjadi tidak menyenangkan atau menyinggung perasaan Pengguna atau mana-mana orang lain;

    untuk sebarang kesilapan, peninggalan atau salah nyata dalam Maklumat atau timbul daripada Maklumat.

 

AS Watson tidak mengesahkan atau mengesyorkan mana-mana orang, organisasi, nama, produk atau perkhidmatan yang dirujuk dalam Maklumat itu, dan juga Maklumat itu bukan merupakan pandangan atau pendapat AS Watson. AS Watson tidak akan menjadi pihak kepada apa-apa transaksi antara Pengguna dengan mana-mana orang ketiga dengan apa-apa cara yang berhubung dengan Maklumat atau dibuat melalui http://www.watsons.com.my melainkan dan sebaliknya hanya setakat yang dinyatakan secara nyata dan bertulis.

 

 

 

Laman sesawang  Pihak Ketiga

 4. Laman www.watsonsasia.com mungkin mengandungi bahan yang dihasilkan oleh pihak ketiga atau pautan kepada laman sesawang lain.  AS Watson tidak bertanggungjawab atau menanggung liabiliti berkenaan dengan mana-mana bahan pihak ketiga atau untuk operasi atau kandungan laman sesawang lain (sama ada atau tidak dikaitkan dengan www.watsons.com.my) yang tidak di bawah kawalan langsung AS Watson. AS Watson mempunyai hak untuk menghendaki penyingkiran mana-mana pautan daripada laman sesawang lain kepada laman www.watsons.com.my yang dipasang tanpa terlebih dahulu mendapat persetujuan bertulis daripada AS Watson.

 

Pembatasan Liabiliti
5.   AS Watson tidak bertanggungjawab kepada Pengguna atau mana-mana orang lain sama ada dalam hal tort, kontrak, undang-undang atau sebaliknya (termasuk tanpa had untuk kecuaian, pelanggaran kontrak, fitnah, atau pelanggaran hak harta intelek) untuk:

    sebarang kehilangan langsung;

    apa-apa kerugian berbangkit atau tidak langsung (termasuk tanpa batasan kehilangan hasil atau keuntungan); atau

    liabiliti Pengguna kepada mana-mana orang lain, yang dialami atau ditanggung oleh Pengguna atau mana-mana orang lain yang timbul di bawah atau dalam apa-apa cara daripada penggunaan Maklumat atau laman www.watsons.com.my.

 

Kerahsiaan

  6.   AS Watson tidak menjamin (dan tidak bertanggungjawab untuk) kerahsiaan sebarang maklumat atau data sama ada bersifat peribadi atau sebaliknya dihantar melalui www.watsons.com.my. Amalan semasa Watson adalah untuk mengambil langkah-langkah yang munasabah bagi menjaga kerahsiaan.

 

Ketersediaan dan Kesesuaian Perkhidmatan

  7.   AS Watson tidak menjamin bahawa maklumat atau bahan yang terdapat melalui laman www.watsons.com.my adalah terkini atau tepat atau mana-mana produk atau perkhidmatan yang dipaparkan melalui laman www.watsons.com.my boleh didapati. AS Watson boleh menukar bahan-bahan yang terdapat melalui laman www.watsons.com.my pada bila-bila masa tanpa notis.

 

Kewajipan Pengguna

8.   Sebagai pertimbangan kepada AS Watson yang membenarkan Pengguna mengakses Maklumat dan/atau  laman www.watsons.com.my, Pengguna bersetuju untuk:

    tidak melaksanakan atau membenarkan apa-apa Pelanggaran Hak Cipta;

    tidak menggunakan Maklumat atau akses Pengguna kepada laman www.watsons.com.my bagi sebarang tujuan yang bersifat haram, tidak wajar, lucah atau fitnah;

    untuk mengambil semua langkah bagi memastikan Maklumat tidak merosakkan maklumat atau sistem Pengguna;

    untuk memastikan semua maklumat yang anda berikan kepada www.watsons.com.my adalah benar dan tepat sepanjang pengetahuan anda;

    supaya AS Watson menjalankan penyelidikan mengenai akses kepada Maklumat;

    dengan semua penafian dan pembatasan liabiliti AS Watson yang dinyatakan dalam notis ini; dan

    dengan dasar data peribadi semasa AS Watson yang diguna pakai dari semasa ke semasa.

 

Pampasan

  9.   Pengguna bersetuju bahawa AS Watson tidak akan menanggung pampasan dan ganti rugi terhadap semua kerugian, kerosakan, tuntutan, permintaan, liabiliti, kos (termasuk kos undang-undang), dan perbelanjaan berkaitan dengan tindakan anda melanggar terma dan syarat-syarat atau kecuaian anda dalam penggunaan laman www.watsons.com.my.

 

Undang-undang dan Kebolehasingan

10.   Undang-undang Malaysia mengawal notis ini, dan dengan itu setiap bahagian notis ini akan terpakai setakat yang dibenarkan. Mana-mana bahagian notis ini yang dilarang atau tidak boleh dikuatkuasakan dalam mana-mana bidang kuasa adalah tidak terpakai terhadap bidang kuasa itu, hanya setakat larangan atau tidak boleh dikuatkuasakan. Ia tidak membatalkan bahagian yang berbaki dalam notis ini dan tidak menjejaskan kesahan atau kebolehkuatkuasaan bahagian itu dalam mana-mana bidang kuasa lain. Sekiranya penafian ini tersedia dalam bahasa Melayu, versi bahasa Inggeris akan diguna pakai apabila terdapat percanggahan antara dua versi.

 

Notis Tanda Dagangan  

WATSONS, WATSONSASIA ialah tanda niaga AS Watson Group dan mempunyai tanda dagangan berdaftar dan aplikasi tanda dagangan yang belum selesai di beberapa negara. Sebarang penggunaan tanpa kebenaran atau pengeluaran semula tanda dagangan boleh tertakluk pada pelanggaran hak AS Watson Group.

 

WATSONS YOUR PERSONAL STORE – HAK CIPTA

 

 

 

© Watsons Your Personal Store, 2007. Semua hak terpelihara.

 

 

Maklumat dan bahan dalam laman sesawang  ini mungkin dilindungi di bawah undang-undang dan hak harta intelek (termasuk tanpa batasan undang-undang yang melindungi hak cipta). Anda bertanggungjawab untuk menentukan sama ada apa-apa pelanggaran akan berlaku jika anda memuat turun, menyalin, menghantar, menerbitkan, menyimpan atau sebaliknya menggunakan atau berurusan dengan maklumat yang terkandung dalam laman sesawang  ini tanpa terlebih dahulu mendapat persetujuan daripada Watsons Your Personal Store.

 

Tiada pihak, sama ada individu atau badan korporat akan mewujudkan atau mengadakan pautan kepada Laman sesawang  Korporat Watsons Your Personal Store dengan rujukan hiperteks atau pengimejan tanpa kebenaran bertulis daripada Watsons Your Personal Store.

 

 

 

WATSONS MALAYSIA

 

 

 

 

 

 

 

TERMA DAN SYARAT UNTUK PEMBELIAN ATAS TALIAN

 

 

 

 

 

Dalam terma dan syarat ini, "Syarikat" bermaksud Watson's Personal Care Stores Sdn. Bhd. dan "Pelanggan" akan bermaksud mana-mana orang, firma, syarikat atau badan yang membuat pesanan dengan Syarikat. Sila baca terma dan syarat ini dengan teliti sebelum menggunakan laman sesawang  ini. Dengan menggunakan laman sesawang ini atau mana-mana bahagiannya, anda bersetuju bahawa anda telah membaca terma dan syarat ini dan yang anda terima dan bersetuju untuk terikat dengannya.

 

 

 

 

Sila baca juga terma dan syarat ini dengan teliti dan pastikan anda memahaminya, sebelum menempah sebarang produk melalui laman sesawang  ini. Sila ambil perhatian bahawa sebelum membuat pesanan, anda akan diminta untuk bersetuju dengan terma dan syarat ini. Sila klik pada butang bertanda "Saya Terima" pada akhir terma dan syarat ini jika anda menerimanya. Jika anda enggan menerima terma dan syarat ini, anda tidak akan dapat memesan sebarang produk melalui laman sesawang  ini.

 

 

 

 

 

 

AM

 

 

 

 

 

1.   Anda bersetuju bahawa Syarikat mempunyai hak untuk meminda terma dan syarat ini pada bila-bila masa, mengikut budi bicara Syarikat sendiri, dengan membuat hantaran untuk sebarang pindaan sedemikian kepada laman sesawang Syarikat tanpa memberikan notis terlebih dahulu dan secara berasingan.

 

 

 

 

2.   Penggunaan anda secara berterusan terhadap laman sesawang ini atau mana-mana bahagiannya selepas pindaan terhadap terma dan syarat ini dibuat hantaran akan disifatkan sebagai pemahaman dan penerimaan penuh terhadap terma dan syarat yang telah dipinda. Sekiranya anda tidak bersetuju dengan apa-apa pindaan sedemikian, maka satu-satunya langkah anda adalah dengan berhenti menggunakan laman sesawang ini.

 

 

 

 

 

 

HARGA DAN PRODUK

 

3.   Syarikat akan berusaha untuk memastikan bahawa harga, butiran dan saiz produk dalam laman sesawang ini adalah terkini. Harga tertakluk pada  perubahan tanpa notis terlebih dahulu dan semua pesanan adalah tertakluk pada  penerimaan Syarikat atas budi bicara mutlaknya dan ketersediaan stok.

 

 

 

 

4.   Syarikat hendaklah berusaha keras untuk memastikan produk yang dipaparkan dalam laman sesawang berada dalam stok. Sekiranya dari semasa ke semasa produk kehabisan stok, Syarikat berhak untuk menawarkan produk alternatif yang mempunyai nilai dan julat yang sama kepada Pelanggan.

 

 

 

 

5.   Harga yang dikenakan untuk pembelian melalui laman sesawang ini mungkin berbeza daripada yang dikenakan di kedai kami.

 

 

 

 

6.   Harga yang dikenakan adalah yang tertakluk pada hari yang anda pesan.

 

 

 

 

7.   Semua pesanan adalah tertakluk pada pengesahan ketersediaan akhir dan Syarikat berhak menolak pesanan sekiranya mana-mana produk atau perkhidmatan yang diminta tidak tersedia. Sekiranya kami tidak dapat memenuhi mana-mana produk atau perkhidmatan dalam pesanan anda, kami akan memberitahu anda melalui telefon atau e-mel.

 

 

 

 

8.   Semua gambar dan imej produk yang dipaparkan dalam laman sesawang  ini adalah untuk tujuan ilustrasi bagi membantu pelanggan mengenali produk sahaja. Saiz sebenar, dimensi dan warna produk mungkin berbeza.

 

 

 

 

 

 

PENDAFTARAN DAN KESELAMATAN AKAUN

 

  9.   Untuk berdaftar dengan laman sesawang  Syarikat, anda mestilah berusia lapan belas (18) tahun ke atas.

 

 

 

 

10.   Pelanggan dikehendaki mendaftar sebelum membuat sebarang pesanan melalui laman sesawang ini. Semasa pendaftaran:

a.   Anda mesti menyediakan maklumat pendaftaran yang tepat, lengkap dan terkini;

b.   Anda mesti melindungi nama pengguna dan kata laluan anda;

c.   Anda membenarkan kami untuk menganggap bahawa mana-mana orang yang menggunakan laman sesawang ini dengan nama pengguna dan kata laluan anda adalah anda atau orang yang diberi kuasa untuk bertindak bagi pihak anda.

 

 

 

 

11.   Syarikat mempunyai budi bicara mutlak untuk menolak pendaftaran bakal pelanggan dan menamatkan pendaftaran mana-mana pelanggan atas apa jua sebab.

 

 

 

 

12.   Pelanggan mesti memaklumkan apa-apa perubahan kepada maklumat yang anda berikan dengan menghubungi Talian Khidmat Pelanggan Watsons, +603 2142 6530, atau mengemas kini profil anda sendiri melalui www.watsons.com.my   dengan segera supaya kami dapat berkomunikasi dengan anda dengan berkesan.

 

 

 

 

13.   Pelanggan bertanggungjawab untuk setiap pesanan yang dibuat di bawah log masuk anda dan bersetuju untuk menanggung rugi Syarikat bagi semua tuntutan, apa jua ganti rugi yang dibuat oleh mana-mana pihak ketiga yang timbul daripada tindakan seseorang yang membuat pesanan melalui laman sesawang ini menggunakan log masuk anda.

 

 

 

 

14.   Sekiranya anda mendapati penggunaan log masuk anda yang tidak dibenarkan, anda perlu memberitahu Syarikat dengan segera.

 

 

 

 

 

 

PESANAN ATAS TALIAN

 

  15.   Setelah anda memilih produk yang ingin dipesan melalui  www.watsons.com.my , anda akan ditunjukkan (melalui laman sesawang) caj yang perlu anda bayar termasuk cukai, jika berkenaan, dan apa-apa caj penghantaran yang dikenakan.

 

 

 

 

16.   Pelanggan akan membayar pesanan sepenuhnya pada masa pesanan dengan memaklumi kami akan butiran kad kredit anda daripada syarikat kad kredit yang kami terima, yang kami perlukan untuk memproses pesanan anda. Sebagai alternatif, anda boleh membayar dengan menggunakan mata Ahli Kad VIP Watsons. Akaun kad kredit atau akaun ahli mesti mempunyai dana yang mencukupi atau mata ahli untuk menampung pembayaran yang dicadangkan kepada kami.

 

 

 

 

17.   Kami tidak akan bertanggungjawab untuk membekalkan produk tersebut kepada anda sehingga kami menerima pesanan anda. Pesanan akan dibuat dan dari segi undang-undang kami akan terikat untuk membekalkan produk tersebut kepada anda apabila kami menerima pesanan anda. Penerimaan akan berlaku apabila kami menyatakan penerimaan pesanan anda dengan jelas melalui e-mel kepada anda, iaitu dalam bentuk dokumen yang disebut sebagai  "Pengesahan Pesanan".

 

 

 

 

18.   Selagi kami belum menyatakan penerimaan pesanan anda, kami berhak untuk menolak memproses pesanan anda dan anda berhak untuk membatalkan pesanan anda.

 

 

 

 

 

 

PEMBATALAN

 

  19.   Syarikat boleh membatalkan pesanan sekiranya produk tidak tersedia untuk apa-apa sebab. Jika ini berlaku, kami akan memaklumkannya kepada anda dan mengembalikan sebarang pembayaran yang telah anda buat. Bayaran balik akan dikreditkan ke dalam akaun kad kredit Pelanggan bergantung pada tempoh masa yang diperlukan oleh institusi kewangan anda untuk mengatur pembayaran balik.

 

 

 

 

20.   Anda tidak dibenarkan membatalkan pesanan sebaik sahaja pernyataan Pengesahan Pesanan dikeluarkan. Sekiranya anda ingin mendapatkan maklumat lanjut atau bantuan, sila hubungi Talian Khidmat Pelanggan kami melalui +603 2142 6530.

 

 

 

 

 

 

PEMULANGAN/PEMBAYARAN BALIK

 

21.   Anda hendaklah memeriksa barang-barang tersebut untuk sebarang kekurangan dan/atau  ganti rugi sebaik sahaja pengambilan/penghantaran dilaksanakan. Tuntutan (jika ada) mesti dikemukakan melalui Talian Khidmat Pelanggan kami melalui +603 2142 6530 pada masa pengambilan/ penghantaran;  jika tidak, kami mempunyai budi bicara untuk menolak tuntutan anda.

 

 

 

 

22.   Bagi produk yang diambil dari kedai yang didapati cacat dan/atau rosak di dalam bungkusan selepas pengambilan, anda boleh mengembalikan dan membawa balik produk yang rosak dalam masa 7 hari ke kedai di tempat anda mengambil produk. Anda mesti mengemukakan resit pembelian yang sah untuk pemulangan wang.

 

 

 

 

Untuk penghantaran ke rumah, anda boleh mengembalikan apa-apa barangan yang cacat atau rosak, atau barang yang salah kepada pemandu pada masa penghantaran, dan kami akan memproses pengembalian wang dalam masa 30 hari.    Jika anda menemui apa-apa kecacatan atau kerosakan di dalam bungkusan selepas proses penghantaran, sila kembalikan bungkusan ke kedai Watson kami yang terdekat dalam masa 7 hari, dengan mengemukakan resit pembelian yang sah.

 

 

 

 

23.   Pertukaran produk atau bayaran balik untuk produk boleh diatur atas sebab-sebab berikut:

    Sekiranya produk tersebut dengan jelas telah tamat tempoh/rosak semasa pengambilan di kedai/semasa penghantaran.

    Sekiranya produk telah tamat tempoh/rosak dalam pembungkusan selepas pengambilan/penghantaran; dan anda telah menghubungi Talian Khidmat Pelanggan dalam masa 7 hari.

    Jika produk yang dipesan adalah berbeza daripada item yang diambil di kedai/dihantar.

 

 

 

 

24.   Kami akan memeriksa produk yang dikembalikan sebaik sahaja anda mengembalikannya. Jika satu syarat atau lebih dalam perenggan 23 di atas telah dipenuhi, anda berhak untuk memilih antara pertukaran produk jika produk itu sedia ada dalam stok kami, atau untuk bayaran balik dibuat kepada anda melalui akaun pembayaran Pelanggan (kad kredit/kad debit/penebusan mata), selepas 30 hari dari tarikh pulangan yang diluluskan.

 

 

 

 

25.   Barang yang dikembalikan untuk pemulangan wang akan dibayar balik  mengikut harga yang telah anda bayar pada waktu pesanan.

 

 

 

 

26.   Bagi Ahli Kad VIP Watsons, sekiranya pembayaran balik, semua mata ahli yang diterima untuk pembelian barang yang dikembalikan akan dikeluarkan daripada akaun Ahli Kad VIP.

 

 

 

 

 

 

TERMA PEMBAYARAN

 

  27.   Kami menerima pembayaran melalui Visa, MasterCard, Maybank2U, American Express dan Penebusan Mata (hanya terpakai untuk Ahli Kad VIP Watsons). Watson tidak bertanggungjawab terhadap sebarang penipuan kad kredit. Sila ambil perhatian bahawa kami tidak menerima wang tunai semasa penghantaran.

 

 

 

 

28.   Semua harga produk yang tersenarai adalah dalam Ringgit Malaysia (RM).

 

 

 

 

29.   Untuk menyediakan transaksi perdagangan dalam talian yang selamat, kami menggunakan teknologi Internet Secure Sockets Layer (SSL). Ia menyulitkan, termasuk nombor kad kredit, nama dan alamat, supaya maklumat peribadi anda tidak akan dibaca sebagai maklumat yang bergerak melalui Internet. Untuk menyemak maklumat Sijil SSL, klik kanan tetikus anda dan pilih "Ciri-ciri” dan "Sijil".

 

 

 

 

30.   Syarikat mungkin dari semasa ke semasa menetapkan had kredit untuk pelanggan individu dan Syarikat berhak untuk mengehadkan jualan termasuk hak untuk menolak penjualan kepada mana-mana pelanggan.

 

 

 

 

31.   Pembayaran penuh berkenaan dengan sesuatu pesanan mesti dilakukan ketika membuat pesanan tersebut. Jika pembayaran anda tidak dapat diproses, pesanan tersebut tidak akan diterima dan anda dinasihatkan menghubungi pengeluar kad anda untuk menyelesaikan sebarang masalah mengenai penggunaan kad kredit anda bagi meneruskan pesanan tersebut.

 

 

 

 

32.   Kami berhak menukar terma pembayaran untuk sebarang pesanan tanpa memberikan notis terlebih dahulu.

 

 

 

 

33.   Sekiranya pembayaran untuk apa-apa pesanan telah dibuat, tetapi pesanan tersebut tidak kami terima, anda berhak mendapatkan bayaran balik, bergantung pada tempoh masa yang diperlukan oleh institusi kewangan anda untuk memproses pembayaran balik. Kami tidak akan bertanggungjawab terhadap apa-apa kerugian, kerosakan, kos atau perbelanjaan yang mungkin anda tanggung atau ditanggung oleh mana-mana orang akibat daripada sebarang kelewatan institusi kewangan anda memproses bayaran balik tersebut.

 

 

 

 

34. E-Baucar dan e-Kupon Watsons boleh ditebus melalui pembelian dalam laman www.watsons.com.my . Baucar dan kupon lain tidak boleh ditebus dalam talian.

 

 

 

 

 

 

PENGAMBILAN BARANG (DI KEDAI)

 

  35.   Produk yang dipesan akan dihantar dalam masa 5 hari bekerja dari hari pengesahan pesanan dikeluarkan. Notis Pengambilan SMS akan dihantar kepada anda melalui e-mel dan gerbang SMS tempatan untuk mengesahkan tarikh pengambilan.

 

 

 

 

36.   Pusat pengambilan hanya terpakai untuk kedai-kedai terpilih Watsons Malaysia.

 

 

 

 

37.   Jika anda sendiri tidak dapat mengambil barang di kedai, seorang wakil yang diberi kuasa boleh mengambilnya bagi pihak anda dengan syarat anda telah menghubungi Talian Khidmat Pelanggan untuk mengemaskinikan maklumat wakil dan wakil anda mestilah berumur 18 tahun ke atas. Anda atau wakil anda mungkin dikehendaki menunjukkan bukti pengenalan diri (melalui SMS/E-MEL) mengenai pengambilan produk dan anda atau wakil anda hendaklah mengakui penerimaan penghantaran barang.

 

 

 

 

38.   Pesanan akan dibatalkan jika anda tidak mengambil produk dalam tempoh 14 hari dari hari Notis Pengambilan SMS dihantar. Dalam keadaan begitu, bayaran balik akan diberikan mengikut budi bicara Watsons, dan tertakluk pada  pemotongan kos pentadbiran.

 

 

 

 

39.   Kami tidak akan melayan apa-apa permintaan untuk menukar kedai bagi pengambilan selepas pengesahan pesanan dikeluarkan.

 

 

 

 

40.   Kami berhak untuk menahan penyerahan produk kepada anda jika kami mempunyai keraguan apa pun tentang kelayakan kredit anda atau maklumat pengenalan yang tidak mencukupi.

 

 

 

 

41.   Tiada caj penghantaran dikenakan untuk pesanan yang diambil di kedai terpilih. Walau bagaimanapun, kami berhak untuk mengenakan caj pentadbiran/penghantaran sebanyak RM10 bagi sebarang urusan penghantaran semula atau permintaan pemulangan yang khusus.

 

 

 

 

 

 

PENGHANTARAN KE RUMAH  

 

42.   Kami akan menghantar produk ke alamat penghantaran yang anda tetapkan dan nyatakan pada borang pesanan. Pesanan anda akan dihantar kepada anda melalui perkhidmatan syarikat perkhidmatan kiriman ekspres yang dilantik oleh Watsons.

 

 

 

 

43.   Kami berhasrat untuk menghantar produk dalam tempoh masa yang dinyatakan di bawah, tetapi kami tidak dapat menjamin sebarang tarikh penghantaran yang pasti mengikut pesanan; dan setakat yang dibenarkan oleh undang-undang, kami tidak akan bertanggungjawab kepada anda untuk sebarang kerugian, liabiliti, kos, kerosakan, caj atau perbelanjaan yang timbul daripada penghantaran lewat.

 

 

 

 

Lokasi

Rangka masa penghantaran

Semenanjung Malaysia

2 - 5 hari bekerja

Sabah dan Sarawak (termasuk Labuan)

3 - 8 hari bekerja

Nota: Tiada penghantaran pada hari Sabtu, Ahad dan Cuti Umum)

 

 

 

 

44.   Semasa penghantaran produk, anda dikehendaki menandatangani dokumen untuk penghantaran.  Selepas pengambilan dan sebelum anda menandatangani dokumen penghantaran, anda perlu memeriksa barangan dengan serta-merta untuk sebarang kekurangan dan/atau  ganti rugi. Semua risiko pada produk akan berpindah kepada anda selepas penghantaran.

 

 

 

 

45.   Sila ambil perhatian bahawa kami mungkin tidak dapat membuat penghantaran ke beberapa lokasi. Jika ini berlaku, kami akan memaklumkannya kepada anda dengan menggunakan butiran hubungan yang anda berikan kepada kami semasa anda membuat pesanan dan kami akan mengatur untuk pembatalan pesanan atau penghantaran ke alamat alternatif.

 

 

 

 

46.   Caj Penghantaran akan dikira berdasarkan berat pesanan yang diterima seperti yang berikut:

 

 

 

 

Pesanan

Caj penghantaran

Semenanjung Malaysia

Untuk pesanan 3 kg atau kurang bagi setiap penghantaran dan setiap lokasi

RM 7.00

Untuk pesanan lebih daripada 3 kg bagi setiap penghantaran dan setiap lokasi

RM7.00 untuk 3 kg pertama dan RM1.00 bagi setiap kilogram tambahan atau mana-mana bahagiannya

Pembelian lebih daripada RM150 

RM7.00 diskaun daripada jumlah pembelian

Sabah dan Sarawak (Termasuk Labuan)

Untuk pesanan 3 kg atau kurang bagi setiap penghantaran dan setiap lokasi

RM 20.00

Untuk pesanan lebih daripada 3 kg bagi setiap penghantaran dan setiap lokasi

RM 20.00 untuk 3 kg pertama dan RM8.00 untuk setiap kilogram tambahan atau mana-mana bahagiannya

Pembelian lebih daripada RM150 

RM10.00 diskaun daripada jumlah pembelian

 

 

 

 

47.   Semua barang mesti diterima oleh orang dewasa berumur 18 tahun ke atas. Jika pemandu meragui akan umur orang yang menerima barang itu, dia berhak meminta orang itu menunjukkan kad pengenalan untuk membuktikan umurnya. Jika orang itu ditunjukkan tidak melebihi 18 tahun dan tidak ada orang lain yang boleh menerima barang tersebut, Watsons tidak akan menyerahkan barang tersebut.

 

 

 

 

48.   Sekiranya anda tidak bersedia untuk menerima penghantaran atau pengambilan barang, kami akan meninggalkan kad untuk anda memberikan arahan kepada perkhidmatan kiriman ekspres sama ada untuk penghantaran semula atau pengambilan.

 

 

 

 

49.   Sekiranya penghantaran atau pengambilan ditangguhkan atas sebab keengganan anda yang tidak munasabah untuk menerima penghantaran atau jika anda (dalam masa dua minggu percubaan pertama kami menghantar produk kepada anda) tidak menerima penghantaran atau mengambil Produk daripada penghantar barang, maka kami boleh (tanpa menjejaskan apa-apa hak atau remedi lain yang tersedia kepada kami) melakukan perkara berikut sama ada salah satu atau kedua-duanya:

a .   mengenakan yuran simpanan yang munasabah dan kos lain yang semunasabahnya yang kami tanggung, kepada anda; atau

b.   tidak lagi menyediakan produk untuk penghantaran atau pengambilan dan memberitahu anda bahawa kami membatalkan pesanan itu dengan serta-merta; dalam hal ini kami akan mengembalikan wang kepada anda atau syarikat kad kredit anda jika berlaku apa-apa wang yang telah dibayar kepada kami di bawah pesanan tersebut, dengan dikurangkan caj pentadbiran yang munasabah (termasuk usaha untuk menghantar dan kemudian memulangkan produk, dan apa-apa yuran simpanan seperti yang disediakan).

 

 

 

 

50.   Sekiranya anda meminta penghantaran semula, kami berhak mengenakan bayaran untuk menyediakan perkhidmatan tersebut.

 

 

 

 

51.   Pelanggan bertanggungjawab untuk memaklumi Watsons dengan segera tentang sebarang perubahan kepada alamat penghantaran mereka.

 

 

 

 

52.   Kami berhak untuk menolak penghantaran barangan kepada mana-mana pelanggan mengikut budi bicara mutlak kami.

 

 

 

 

 

 

53.   Yuran penghantaran tidak boleh dibayar melalui Mata Ahli, e-baucar dan e-Kupon. 

 

 

 

 

 

 

 

54.   Yuran penghantaran dikecualikan daripada memperoleh Mata Ahli. 

 

 

 

 

 

 

 

FORCE MAJEURE

 

  55.   Kami tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kelewatan atau kegagalan dalam pelaksanaan kerja kami yang disebabkan oleh atau akibat daripada bencana alam, kebakaran, banjir, kemalangan, rusuhan, peperangan, campur tangan kerajaan, sekatan, mogok, masalah pekerja, kegagalan peralatan, atau sebarang sebab lain yang di luar kawalan kami.

 

 

 

 

 

 

PERLINDUNGAN DATA

 

56. Sila rujuk kepada Dasar Privasi kami yang menjadi sebahagian daripada Terma dan Syarat ini. 

 

 

 

 

 

 

PERUNDANGAN BERKAITAN

 

57. Terma dan Syarat ini akan dikawal oleh dan ditafsirkan selaras dengan undang-undang Malaysia dan sebarang pertikaian akan diselesaikan secara eksklusif hanya melalui Mahkamah Malaysia. 

 

 

 

 

 

 

PENAFIAN

 

  58. Dengan mengakses dan menggunakan laman www.watsons.com.my, anda mengakui dan menerima bahawa penggunaan laman sesawang ini adalah atas risiko anda sendiri. Tertakluk pada  apa-apa hak yang anda miliki di bawah mana-mana undang-undang perlindungan pengguna dan setakat yang dibenarkan sepenuhnya oleh undang-undang, kami tidak akan bertanggungjawab untuk apa-apa kerosakan langsung, tidak langsung, sampingan, berbangkit atau punitif atau ganti rugi untuk keuntungan yang hilang atau kehilangan hasil yang timbul daripada apa-apa penggunaan, akses, atau ketidakupayaan oleh pengguna laman sesawang ini tanpa mengehadkan perkara terdahulu: 

 

 

 

 

Setakat yang dibenarkan oleh undang-undang, laman sesawang  ini dan semua maklumat dan bahan yang terkandung dalamnya disediakan "seadanya" tanpa apa-apa jenis waranti sama ada secara nyata atau tersirat termasuk tetapi tidak terhad kepada apa-apa waranti tersirat atau terma tersirat mengenai tajuk, kualiti, kebolehdagangan, kesesuaian untuk tujuan, privasi atau bukan pelanggaran. Kami tidak mempunyai liabiliti atau tanggungjawab untuk apa-apa kesilapan atau ketinggalan dalam kandungan laman sesawang ini; setakat yang dibenarkan oleh undang-undang. Kami tidak mengambil tanggungjawab dan tidak bertanggungjawab (setakat yang dibenarkan oleh undang-undang) untuk apa-apa kerosakan atau kecederaan yang timbul daripada apa-apa penggunaan atau akses kepada laman sesawang ini/katalog, atau apa-apa kegagalan pelaksanaan kerja, kesilapan, peninggalan, gangguan, penghapusan, kecacatan, kelewatan dalam operasi atau penghantaran, virus komputer, kegagalan talian komunikasi, pemintasan komunikasi dalam talian, masalah perisian   atau perkakasan (termasuk tanpa batasan kehilangan data atau masalah keserasian), pencurian, pemusnahan atau pengubahan laman sesawang, sama ada untuk melanggar kontrak, salah laku dari aspek tort, kecuaian, atau menurut apa-apa tindakan yang secara langsung atau tidak langsung berpunca daripada sebarang akses atau penggunaan laman sesawang/katalog, atau apa-apa tindakan memuat naik, memuat turun atau menerbitkan data, imej teks atau bahan atau maklumat lain kepada atau daripada laman sesawang  ini.